SGK İLE ORTAK DÜZENLENEN ECZANE DENETİM VE TEFTİŞLERİ ÇALIŞTAYI BUGÜN BAŞLADI

Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği ortaklığında düzenlenen “Eczane Denetimleri ve Sözleşme Uygulamaları Çalıştayı” Türk Eczacıları Birliği ve eczacı odalarından gelen temsilcilerin katılımıyla bugün başladı. İki gün sürecek olan Çalıştay’da Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin eczane denetimleri sırasında, gerek eczacıların gerekse müfettişlerin yaşadığı sorunlar tüm yönleriyle ele alınacak.

“ECZACILAR UZATTIĞIMIZ ELE HEMEN SARILIYOR”

Sosyal Güvenlik Kurumu binasında gerçekleşen Çalıştay’ın açış konuşmasını yapan Rehberlik ve Teftiş Başkanı Dr. Sıddık Topaloğlu, bu çalıştayın aslında çok önceden yapılması gerektiğini, her iki tarafa da rehberlik etmesi bakımından hem ilk olduğunu hem de son derece önemsediklerini belirtti. Topaloğlu konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Biz bir hizmet veriyorsak bunu eczacılarımızla, eczacı odalarımızla, Türk Eczacıları Birliği ile birlikte yapıyoruz. Eczacılar bizim paydaşımız, onlar bizden ne istiyor, biz onlardan ne istiyoruz, buna çok önem veriyoruz. Bu çalıştayın da aslında bir başlangıç olacağını, önümüzdeki süreçlerde birlikte daha güzel işler yapacağımızı düşünüyoruz. Eczane denetimleri sırasında zaman zaman müfettişlerin zaman zaman da eczacıların tavır ve davranışları yanlış anlaşılıyor. İşte sorunlarımızı birbirimize anlatarak ve bunlara çözüm önerileri getirerek birbirimize rehberlik edeceğimizi umuyorum. Eczacılar uzattığımız ele hemen sarılıyor. O nedenle bu çalıştayın son derece verimli geçeceğine inanıyorum.”

“CEZALANDIRMAYA DAYALI BİR METODUN SONA ERMESİ GEREKİYOR”

Daha sonra söz alan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak çağdaş dünyada; bürokratik, hiyerarşik, salt kontrol ve raporlamaya dayalı, durum saptamayla sınırlı, ceza vermeye dönük denetim ve teftiş modellerinden daha katılımcı ve demokratik modellere doğru bir gelişim söz konusu olduğunu belirterek, “Denetim ve teftiş sistemindeki en yetkin kişiler olması gereken denetmen ve müfettişlerin, sadece eksik ve yanlışları raporlamakla yetinmesi, bunların düzeltilip geliştirilmesine rehberlik etmemesi; denetim ve teftişin aslında gelişmeyi hedefleyen amaçlarına aykırıdır. Modern denetim ve teftiş yaklaşımları ise kurum temelli, eşitlik, ortaklık, işbirliği ve diyalog temellerine dayalı, katılımcı, betimleyici, destekleyici ve yol gösterici bir niteliğe sahiptir. Ancak ne yazık ki yakın zamana kadar SGK denetimleri böyle bir gelişim göstermemiş, eczacılarımızı denetimlerde birçok sorunla karşılaşmışlardır. Genellikle kontrol ve rapora dayalı, cezalandırmaya dönük bir metod izlenmiştir. İşte bugün müştereken gerçekleştirdiğimiz çalıştay kurum ile eczacılar arasındaki diyalogu güçlendirmek, çözüm arayışlarımızı ortaklaştırmak ve bundan sonra yürüyeceğimiz yol açısından bizlere perspektif sunmak noktasında kıymetli bir aşama olacaktır kanaatindeyim. Bu vesileyle başarılı bir etkinlik olmasını diliyorum” dedi.

Çolak’ın ardından kısa bir konuşma yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, TEB ile ortak yaptıkları bu çalışmanın sonuçlarının her iki taraf için de çok faydalı olacağını belirterek, “Zaman zaman yanlış anlaşılmalar yaşanabiliyor, eczacılarımızı ve müfettişlerimizi zor durumda bırakacak olaylar yaşanabiliyor; bugün bunları da konuşarak yeniden değerlendireceğiz. Eczacılarımızla doğru iletişimi kurduğumuz zaman vatandaşlarımıza verdiğimiz hizmetin kalitesinin nasıl arttığını deneyimlerimizden görüyoruz. Biz bunu bütün illerde yaşamak istiyoruz. Bölgesel farklılıkları ve bölgesel yanlış anlaşılmaları en aza indirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Türk Eczacıları Birliği Yöneticileri, eczacı odaları temsilcileri ve SGK müfettişlerinden oluşan 6’şarlı gruplar oluşturularak atölye çalışmalarına başlandı.

Güçlü ve Zayıf Yanlar, Fırsatlar ve Tehditler olmak üzere 4 ana başlık altında yapılacak tartışmaların ardından bir sonuç raporu hazırlanarak Kurum Başkanlığı’na sunulacak. Çalıştay 2 gün boyunca devam edecek.



|25.03.2014